Historijski trenutak
13

Danas počinje proces protiv Donalda Trumpa u Senatu SAD-a

G. M.
Trump napustio dužnost
Trump napustio dužnost
Postupak opoziva Donalda Trumpa počinje danas u američkom Senatu po ubrzanoj proceduri. Bivši predsjednik SAD-a optužen je za "poticanje pobune" u govoru pristalicama uoči protesta na američkom Capitolu 6. januara.

Demokrati kažu da imaju neoborive dokaze o njegovoj krivici, dok njegov tim odbrane tvrdi da su demonstranti djelovali samostalno.

Obrana suđenje naziva "apsurdnim i protuustavnim", a njegova zakonitost bit će danas u centru pažnje.

Trump je jedini američki predsjednik u historiji protiv kojeg je dva puta pokretan postupak opoziva.

Ako bude osuđen u Senatu, moglo bi mu biti zabranjeno da ikada više obnaša dužnost. No, za presudu su potrebni glasovi dvije trećine senatora od njih 100. Demokrati imaju 50 mjesta i nema dovoljno naznaka da će im se pridružiti dovoljno republikanaca.

Trumpovi advokati tvrde da je proces neustavan jer je on napustio ured i sada je obični građanin.

Devet "menadžera opoziva" - demokrati iz Predstavničkog doma koji će iznijeti slučaj - osporavaju to i tvrde da bi on trebao odgovarati za postupke kao predsjednik.

Obje strane imat će danas četiri sata za rješavanje ovog ustavnog pitanja, a krajem dana očekuje se glasanje hoće li se proces nastaviti.

Ako ustavno glasanje prođe, a to se očekuje, iznošenje argumenata u samom procesu počet će sutra, a obje strane imat će po 16 sati za prezentaciju.

Konačna odluka mogla bi biti donesena već u ponedjeljak.