{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas počinje obnovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću

F
9.6.2009. u 10:48
0
0
Danas počinje obnovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću
0
Danas počinje obnovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću
U Haškom tribunalu, nakon nekoliko odlaganja i poništavanja postupka, u utorak treba da počne obnovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, javio je B92.
Bivši šef Službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i njegov nekadašnji pomoćnik Franko Simatović, između ostalog terete se za organizovanje, naoružavanje i finansiranje tajnih jedinica Državne sigurnosti Srbije.

Te jedinice su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportovale civile Hrvate te Bošnjake, Hrvate i druge nesrbe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991.do 1995. godine.

Sudsko vijeće napravilo je sličan scenario kao i prethodnog puta, po kome će Jovica Stanišić u slučaju da ne bude sposoban da prati suđenje iz sudnice, to uraditi putem video linka iz pritvorske jedinice.

Ta opcija bila je ponuđena Stanišiću i sredinom maja, ali je on to tada odbio.

Izveštaj zatvorskih ljekara pokazuje da je on u stanju da učestvuje u postupku, ali "pod uslovom da sjedi do 10 minuta" ili da "u krevetu koji je postavljen u pritvorskoj sobi s video vezom, leži do sat vremena".

Stanišićev advokat Zoran Jovanović za B92 nije mogao da potvrdi da li će bivši šef DS-a biti u stanju da učestvuje na suđenju.

- Vijeće će sigurno zatražiti informaciju o tome iz pritvorske jedinice ukoliko on ne bude prisutan, a takođe postoji obaveza da pretresno vijeće bude na redovnoj bazi izvještavano o njegovom zdravstvenom stanju, kao i mogućnosti da bude prisutan u sudnici, ili da preko video-linka prati i učestvuje u suđenju, naravno uz mogućnost komunikacije sa svojim braniocem, objasnio je Jovanović.

U spisak dokaza protiv Stanišića, Tužilaštvo Haškog tribunala moći će da uvrsti i bilježnicu Ratka Mladića, u kojoj se između ostalog govori i o sastancima Jovice Stanišića i Mladića.

Ta bilježnica, međutim, kako tvrdi advokat Zoran Jovanović, neće moći da se koristi u prvih šest nedjelja suđenja.

- Odbrana je već istakla oko tog zahtjeva Tužilaštva da je sporna autentičnost, i u samom zahtjevu Tužilaštvo je navelo da se vjerovatno radi o bilježnici Ratka Mladića, rekao je on.

- Dakle, i u toku postupka, ukoliko Tužilaštvo zatraži i da to bude dokaz u predmetu, onda će ti prigovori ponovo moći da se istaknu, a vijeće će odlučiti o tome, zaključuje Jovanović.

Suđenje će početi uvodnom riječju tužioca, a iskaz prvog svjedoka optužbe, sudsko vijeće saslušat će 29. juna.

Prema ranijoj odluci sudskog vijeća, rasprave će zbog Stanišićeve bolesti biti održavane samo dva puta nedjeljno, a optuženi će biti pod stalnom ljekarskom kontrolom.

Sudsko vijeće je isplaniralo i da se suđenje odvija u tri dnevne rasprave od po sat i 15 minuta, uz pauze od 30 minuta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: