Svijet
0

Danas počinje konklava za izbor novog pape

NINA
U Vatikanu će danas poslijepodne započeti konklava za izbor novog pape, ali se još ne zna hoće li 115 kardinala elektora iz 52 zemlje, koliko će ih ući u Sikstinsku kapelu, istoga poslijepodneva i glasati.

Kada počne proces glasanja, kardinali će glasati i do četiri puta na dan dok se ne dođe do potrebne dvotrećinske većine za jednog od kandidata.

Nakon glasanja neće biti konferencija za medije, nego će ishod biti označavan dimom iz dimnjaka Sikstinske kapele – crnim u slučaju neodlučenog glasovanja, a bijelim kada bude izabran novi papa.

Kardinali će tokom konklave biti smješteni u rezidenciji Santa Marta unutar Vatikana, gdje su sinoć imali zajedničku večeru, dok bi se jutros trebali okupiti na misi u bazilici svetog Petra. Kako je najavljeno, u 16.30 sati kardinali će se povući u Sikstinsku kapelu na početak vijećanja.

Od osam konklava tokom 20. stoljeća nijedna nije trajala duže od pet dana, a dvije konklave su završene drugi dan od njihovog početka. Prilikom izbora tada relativno nepoznatog kardinala Karola Wojtyle iz Poljske za novog papu bilo je potrebno tek osam ciklusa glasanja tokom tri dana.

U pripremama za izbor novog pape vatikanski radnici su postavili crvene zastore na balkon bazilike svetog Petra gdje će se novi poglavar Katoličke crkve po prvi put predstaviti svijetu.