Svijet
0

Danas počinje dvodnevni summit Grupe G8

NINA
Lideri Grupe G8 najrazvijenijih zemalja svijeta - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade, Japana i Rusije - danas počinju dvodnevni summit u škotskom mjestu Gleneagles.

Glavne teme summita G8, čiji je domaćin britanski premijer Tony Blair, su iskorjenjivanje siromaštva u Africi i klimatske promjene, a na dnevnom redu naći će se i situacija na Bliskom istoku, sprečavanje širenja nuklearnog oružja, problem droge i dječje pornografije u svijetu.

Uoči summita, šefovi država Afričke unije zatražili su od lidera Grupe G8 da poduzmu hitne mjere za borbu protiv siromaštva u Africi.

Na kraju dvodnevnog sastanka Afričke unije u libijskom gradu Sirtu, jučer je usvojena rezoluciju u kojoj se od G8, također, traži da usvoji preporuke iz izvještaja premijera Blaira o pomoći, trgovini i otpisu duga Africi.

Očekuje se da će današnji skupu u Gleneaglesu pratiti veliki broj prosvjednika iz raznih mirovnih, antikapitalističkih, anarhističkih, antiglobalizacijskih i ekoloških organizacija.

U ponedjeljak je škotska policija zbog izazivanja nereda uhapsila oko 100 prosvjednika.