Kuvajt
0

Danas parlamentarni izbori

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Kuvajtu se u subotu održavaju parlamentarni izbori, ali je malo nade da će ovi treći po redu izbori od 2006. godine okončati spor vlade i skupštine i tako omogućiti provođenje ključnih ekonomskih reformi.

Nova skupština će morati da se izjasni o paketu pomoći za podsticanje ekonomije od pet milijardi dolara, koji treba da pomogne finansijskom sektoru ove arapske zemlje u vrijeme globalne ekonomske krize, prenosi Reuters.

Stimulativni paket je u martu, poslije raspuštanja skupštine, već odobrila prelazna vlada, u kojoj dominiraju članovi vladajuće porodice, ali je potrebno da to učini i novi parlament.

U Kuvajtu nema političkih partija, a očekuje se da će konzervativni islamisti i plemenske vođe, koje se suprotstavljaju vladinim ekonomskim planovima, ponovo dominirati u ovoj, četvrtoj po veličini zemlji izvoznici nafte u svijetu.

  • Islamisti bi mogli da izgube neka mjesta u parlamentu, ali to neće biti dovoljno da se u tom najvišem zakonodavnom tijelu promjeni opšta klima, ocjenio je politički analitičar Šafik al-Gabra.

Iako politički sistem Kuvajta podsjeća na zapadne demokratije više nego ijedan drugi u tom regionu, ta zemlja je u ekonomskom smislu zaostala u odnosu na susjedne zemlje.

Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su se transformisali u trgovačke, finansijske i turističke centre, interesantne stranim investitorima, dok je u Kuvajtu upravo skupština blokirala mnoge ključne projekte, a država je bila prisiljena da lani interveniše i spašava bankarski sektor, navodi Reuters.