Španija
0

Danas neformalni referendum o nezavisnosti Katalonije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Organizatori današnjeg neformalnog "referenduma" o nezavisnosti Katalonije od Španije nadaju se velikom odzivu građana što bi otvorilo put pravoj kampanji za nezavisnost. Više od 700 000 ljudi u 170 gradova i sela širom Katalonije učestvovaće danas na "referendumu" sa pitanjem da li Katalonija treba da bude nezavisna država unutar Evropske unije ili ne.

Rezultat ovog glasanja neće biti zakonski obavezujući, ali organizatori vjeruju da će ako odziv bude veliki time izvršiti pritisak na najveće političke partije u Kataloniji da u narednom pereiodu raspišu pravi referendum o secesiji.

"Ovo će biti početak avanture u pravcu samoopredjeljenja", rekao je Urijel Bertran, lider kampanje nezavisnosti, koju podržavaju manje političke stranke, kao i disidenti iz najveće katalonske političke grupacije Konverhensija i unio, u kojoj, takođe, postoje podjele oko ovog pitanja.

Današnji referendum ubrzava kampanju o nezavisnosti nakon prvog pokušaja u septembru kada je više od 2 000 mještana malog grada Arenis de Munt glaslo o nezavisnosti, od čega je 96 podržalo tu opciju.

Glasanje na 564 glasačka mjesta počelo je u 9.00 časova, a birališta se zatvaraju večeras u 20.00 sati.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, nivo podrške nezavisnosti Katalonije nije ujednačen. U Kataloniji, koja već uživa značajnu autonomiju od Madrida, više od polovine stanovnika govori španski odnosno kastiljanski jezik umjesto lokalnog katalonskog.

Ukoliko današnji referendum uspije partije kao što je Konverhensija i unio moraće da traže da se Kataloncima dozvoli da iskažu svoj stav o njihovom budućem statusu.