{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas naredba o zatvaranju Guantanama

F
FENA
22.1.2009. u 10:10
0
0
Danas naredba o zatvaranju Guantanama
0
Danas naredba o zatvaranju Guantanama
Foto: AFP/Pool
Predsjednik Barack Obama u četvrtak će preispitati američku politiku nacionalne sigurnosti naređenjima za zatvaranje pritvorskog centra Gantanamo Bay, razmatranjem vojnih suđenja osumnjičenima za terorizam i metoda brutalnih ispitivanja, saopćila su dva vladina zvaničnika.
Tri izvršna naređenja i predsjednička direktiva zajedno će preoblikovati način na koji Sjedinjene Države krivično gone i ispituju pripadnike al-Qaide, talibana i ostalih stranih boraca koji predstavljaju prijetnju Amerikancima.

Visoki zvaničnik Obamine administracije izjavio je da će predsjednik u četvrtak potpisati naređenje za zatvaranje Guantanama u roku od godine, ispunjavajući svoje obećanje iz predizborne kampanje da će zatvoriti objekt za koji kritičari širom svijeta tvrde da krši ljudska prava zatočenika koja su priznata po domaćem i međunarodnom pravu. Savjetnik je tražio da ostane anoniman jer naređenje još nije objavljeno.

U kopiji nacrta naređenja, do koje je u srijedu došao Associated Press, primjećuje se da "u svjetlu značajnih briga izazvanih ovim pritvaranjima, kako u SAD-u tako i širom svijeta, brzo i primjereno razmještanje pojedinaca trenutno zatočenih u Guntanamu i zatvaranje objekta dodatno bi ojačali interese nacionalne sigurnosti i vanjske politike Sjedinjenih Država i interese pravde".

Oko 245 ljudi drži se u američkoj pomorskoj bazi na Kubi, od kojih je većina zatočena godinama bez optužbi za zločin. Administracija je već dobila dozvolu da suspendira suđenja u Guantanamu na 120 dana čekajući na razmatranje vojnih tribunala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: