Sud u Njemačkoj
79

Danas konačna presuda nacističkoj "sekretarici zla" (97): Sada se kaje zbog svega

S. G.
Twitter
Twitter
97-godišnja bivša sekretarica zapovjednika SS-a u koncentracijskom logoru mogla bi biti posljednja osoba kojoj se ikada sudilo za nacističke ratne zločine.

Irmgard Furchner poznata i kao "sekretarica zla" imala je samo 18 godina kada je otišla raditi za zapovjednika logora Stutthof u kojem je stradalo više od 60.000 ljudi.

Njoj se sudi više od godinu dana, a konačna presuda bi trebala biti donesena danas, piše Sky news.

Optužena je da je sudjelovala u 11.412 ubistava tokom svog rada u logoru, koji se nalazio u blizini današnjeg Gdanjska u Poljskoj.

Tužitelji kažu da je "pomagala i poticala odgovorne za logor u sistemskom ubijanju zatvorenih u njemu između juna 1943. i aprila 1945. u funkciji stenografkinje i daktilografkinje u uredu zapovjedništva logora".

Furchner, koja je uglavnom odbijala odgovarati na pitanja tokom suđenja, u završnoj je riječi rekla da joj je žao što se dogodilo i da žali što je učestvovala u svemu tome.

Njemački profesor i historičar Rainer Schulze koji predaje na Univerzitetu u Essexu, rekao je da će "ovo vjerojatno biti posljednje suđenje nacistima za ratne zločine".

U haosu koji je zavladao završetkom Drugog svjetskog rata, mnogi su visokorangirani nacisti pobjegli u inozemstvo, dok su se drugi vratili svojim normalnim životima.