{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas Karadžićevo izjašnjavanje o krivici

S
29.8.2008. u 08:20
0
9
Danas Karadžićevo izjašnjavanje o krivici
0
Danas Karadžićevo izjašnjavanje o krivici
Haški optuženik i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić bit će danas drugi put izveden pred Haški tribunal kako bi se izjasnio o krivici za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom rata u BiH za koje je optužen.
Karadžić je optužen u 11 tačaka, po principu individualne i komandne odgovornosti, za genocid i saučesništvo u genocidu u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, istrebljenje, ubistva, hotimično lišavanje života, progon, deportaciju, nehumana djela, protivpravno terorisanje civila i uzimanje talaca tokom sukoba u BiH. Na prvom pojavljivanju 31. jula Karadžić je odbio izjasniti se o krivici, a ako to ponovo odbije, suci će automatski u njegovo ime unijeti u zapisnik da se ne osjeća krivim.

Karadžića su, nakon 13 godina u bjekstvu, 21. jula uhapsile vlasti Srbije u Beogradu, odakle je prebačen u Hag 30. jula.

Optužen je 1995. godine pred Haškim sudom zajedno sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem za ratne zločine i etničko čišćenje u BiH, uključujući višegodišnje napade i opsadu Sarajeva u kojem su poginule hiljade ljudi, a nekoliko mjeseci kasnije i za genocid u Srebrenici u kojem je u julu te godine pobijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tužilaštvo je 2000. godine podiglo protiv Karadžića i Mladića dvije odvojene optužnice, razdvajajući taj sudski predmet.

Tom optužnicom, napisanom na 27 stranica, Karadžić je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 tačaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje.

Haški sud (ICTY) je 22. augusta imenovao troje sudaca predraspravnog vijeća koji će pripremiti suđenje bivšem ratnom vođi bosanskih Srba, pa će tako Patric Robinson s Jamajke, Ian Bonomy iz Velike Britanije i sutkinja Michelle Picard iz Francuske biti zaduženi samo za predraspravni postupak Radovanu Karadžiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: