"Nove granice, nove prepreke''
0

Danas je Svjetski dan slobode medija

FENA
Svjetski dan slobode medija, 3. maj, obilježava se danas s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i kako bi se države podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN-a 1993. godine, a na taj dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu tiska i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.

Proslava Svjetskog dana slobode štampe održat će se u više od 100 zemalja svijeta, pod sloganom "Nove granice, nove prepreke''.

Na dan slobode medija obilježava se i 20-godišnjica usvajanja Deklaracije u Windhoeku, koja proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu tiska "Guillermo Cano", nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda lista El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima.

Nagrada koju je ustanovio UNESCO 1997. godine ove godine će pripasti iranskom novinaru Ahmadu Zeidabadiju, koji služi šestogodišnju kaznu zatvora nakon što je sa još 40 kolega optužen da je kovao zavjeru za rušenje vlade putem "meke revolucije".

Zeidabadi je bivši urednik iranskog lista "Azad", dopisnik BBC-a, član Udruženja iranskih novinara i predsjednik Udruženja studenata Irana.

Povodom Svjetskog dana slobode medija Ujedinjene nacije su uputile poziv svim državama da zajedno sa svjetskom organizacijom rade na garantiranju i unapređenju slobode izražavanja u svim oblicima.

''Pozivamo sve vlade da udruže snage s UN-om radi garantiranja i unapređenja slobode izražavanja, u tiskanom obliku, na elektronskim medijima i preko interneta'', navodi se u zajedničkom saopćenju koje su potpisali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay i glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

UN ističe da naše vrijeme karakterizira veliki paradoks, jer uživamo mogućnosti za izražavanje bez presedana, zahvaljujući novim tehnologijama i medijima, a sve više i više ljudi može razmjenjivati informacije i stavove, u zemlji i preko državnih granica.

Istovremeno se javljaju nove prijetnje i mjere kako bi se blokirale, filtrirale i cenzurirale informacije, čime se krše temeljna ljudskih prava, smatra UN.

Svjetska organizacija podsjeća da je u proteklom desetljeću više od 500 novinara izgubilo život slijedeći svoju profesiju, a da je samo u 2010. zabilježeno 60 ubistava novinara u svijetu.