Svijet
0

Danas je međunarodni Dan planete Zemlje

FENA
Međunarodni dan planete Zemlje, koji su Ujedinjeni narodi proglasili za dan posvećen borbi protiv ugrožavanja životne sredine, danas će se 37. put obilježiti širom planete.

Povod da se ustanovi ovaj datum bila je prirodna katastrofa tokom koje se 1969. u blizini obala Santa Barbare u američkoj državi Kalifornija u more izlilo na hiljade tona nafte, uslijed čega je uginuo sav živi svijet u ovom zaljevu.

Godinu dana kasnije, 22. aprila 1970., senator američke države Visconsin Gylord Nelson je posjetio zaljev i zatim organizirao mirne proteste protiv rastućeg ugrožavanja životne sredine, u kojima je učestvovalo više od 20 miliona ljudi.

U prvom obilježavanju Dana planete Zemlje učestvovalo je dvije hiljade koledža i univerziteta širom svijeta, oko deset hiljada osnovnih i srednjih škola i stotine udruženja širom SAD-a.

Danas se ovaj dan obilježava u 175 zemalja svijeta, uz učešće više od 500 miliona ljudi širom planete.

Dan planete Zemlje je prilika da se još jednom podsjetimo na značaj prirode koja nas okružuje, ali i da odnos prema prirodi približimo nepobitnoj činjenici da su naši životi direktno ovisni od nje.