Svijet
0

Danas izbori za novog predsjednika Evropskog parlamenta

FENA
Martin Schulz (Foto: EPA)
Martin Schulz (Foto: EPA)
Evropski parlament danas će se suočiti s burnim izborima za novog predsjednika nakon što se dugogodišnja koalicija proevropskih stranaka srušila kao posljedica talasa euroskeptičnog populizma, piše portal EurActiv, specijaliziran za praćenje Evropske unije.

Iako se sedam kandidata natječe za ovu poziciju na kojoj će zamijeniti Martina Schulza, glavni kandidati su dva Italijana i jedan Belgijanac. Njemački socijalista Martin Shulz odstupa sa mjesta šefa jedinog tijela EU za koje se održavaju izbori, kako bi se vratio bavljenju politikom u svojoj domovini.

Tajno glasanje 751 člana Parlamenta će biti održano danas u Strasbourgu, a očekuje se da će pobijediti italijanski političar Antonio Tajani, nekadašnji glasnogovornik bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconia.

Tajani (63), koji je od 2010. do 2014. bio na poziciji evropskog komesara za industriju, kandidat je stranke desnog centra, Evropske narodne stranke, najveće grupe u skupštini.

Italijanski socijalist Gianni Pittella također je jedan od glavnih kandidata.

Šanse za pobjedu belgijskog liberala Guya Verhofstadta, pregovarača Evropskog parlamenta u pregovorima o Brexitu, pale su nakon propalog pokušaja pripajanja italijanskoj stranci Pokret pet zvjezdica (M5S).

Pobjednik na ovim izborima će biti na čelu Evropskog parlamenta u kritičnom trenutku kada ovo tijelo ima konačno odobrenje za dogovor o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije, koji se očekuje 2019. godine.

U stanju grozničave političke klime, rezultat tih izbora bi mogao podstaći reorganizaciju drugih visokih pozicija u EU, što bi dovelo do nestabilnosti koja trenutno ne treba ovom bloku od 28 članica koji se bori sa krizama od Brexita do migracije.