Svijet
0

Danas izbori u Sjedinjenim Državama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Sjedinjenim Državama danas se održavaju opći izbori na kojima se bira predsjednik države, novi saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećina (33) članova Senata i 11 guvernera saveznih država, te lokalni izbori i referendumi.

Prema posljednjih ispitivanjima javnog mnijenja na nacionalnoj razini i po saveznim državama, favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima je demokrat Barack Obama ispred republikanca Johna McCaina. Prosjek 11 vodećih nacionalnih anketa daje Obami 7,0 postotaka prednosti pred McCainom, odnosno 51,2 prema 44,2 posto glasova.

Prema prosjeku anketa u 50 saveznih država i Okrugu Kolumbija, predviđa se da Obama osvaja 278 elektorskih glasova, McCain 132 elektorska glasa, a izgledi su im izjednačeni za osvajanje preostalih 128 glasova. Elektorski kolegij SAD-a ima 538 glasova, a za pobjedu je potrebno 270.

Ankete predviđaju premoćnu pobjedu demokrata na izborima za Predstavnički dom Kongresa, uz dodavanje 25 do 30 novih mjesta sadašnjoj većini od 236 demokratskih prema 199 republikanskih kongresnika.

Na izborima za Senat predviđa se da će demokrati osvojiti četiri do devet novih mjesta, a uz maksimalan učinak mogu doći i do kvalificirane, tropetinske, većine od 60 mjesta, koja daje punu kontrolu nad donošenjem zakona.

Na izborima ima pravo sudjelovati 153,1 miliona registriranih birača, što je 73,5 posto od broja državljana SAD-a s pravom glasa, a očekuje se rekordan odziv od oko 64 posto registriranih birača, ili 130 miliona. Prema posljednjim podacima, oko 30 posto birača već je glasalo u 32 savezne države koje su omogućile rano glasanje ili glasanje u odsutnosti.

Većina birališta, kojih je više od 200 hiljada, uz iznimke onih koja se otvaraju u 6 ujutro a zatvaraju u 18 ili 21 sat, bit će otvorena od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu, a većina se zatvara do 23 sata po istočnoameričkom vremenu (EST).

Prognoze rezultata TV mreža objavljivat će se po zatvaranju birališta u pojedinim saveznih državama. Prvi rezultati očekuju se iz Indijane u 18 sati po istočnoameričkom vremenu (24 po srednjoevropskom).