Svijet
0

Danas izbori u Južnoj Africi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Građani Južne Afrike danas glasaju na općim izborima koji se smatraju najznačajnijim od kraja apartheida prije 15 godina a predviđa se da će na birališta izaći oko 80 posto birača.

Očekuje se četvrta uzastopna pobjeda vladajućega Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), koji sada predvodi Jacob Zuma. ANC bi, međutim, mogao ostati bez dvotrećinske većine u parlamentu, izvještava BBC.

Ovaj put se ANC-u suprotstavljaju otcijepljena stranka zvana Narodni kongres, koju čine pristalice bivšeg predsjednika Thaba Mbekija, kao i opozicijski Demokratski savez. I jedna i druga stranka optužuje ANC za korupciju.

Lider ANC-a Jacob Zuma, najekscentričniji južnoafrički političar, optužen i oslobođen optužbi za korupciju, tokom kampanje je djelovao samouvjereno i smireno.

Predsjednički položaj mu je nadohvat ruke i jedno od njegovih predizbornih obećanja bilo je da će tranzicija proći bez značajnijih problema.

Strani investitori koji su posljednjih godina ulagali u Južnu Afriku s podozrenjem gledaju na Zumu. Njih zabrinjava da bi Zuma, pod pritiskom sindikata i komunističkih saveznika, najveću afričku privredu mogao povesti ulijevo u nastojanju da se izbori s porastom siromaštva.

Južna Afrika je u posljednjem tromjesečju 2008. zabilježila negativan rast, prvi put od ukidanja apartheida. Zemlja je pritisnuta i jednom od najviših stopa kriminala na svijetu.