|

Danas izbori u Egiptu, očekuje se pobjeda Muslimanske braće

Danas izbori u Egiptu, očekuje se pobjeda Muslimanske braće
0
F
FENA
28.11.2011. u 08:01
2
komentara
0

dijeljenja
Danas izbori u Egiptu, očekuje se pobjeda Muslimanske braće Foto: AFP
Egipćani danas izlaze na izbore širom zemlje u kojoj demonstranti već danima traže odlazak vojne vlasti i ne prihvaćaju imenovanje Kemala el-Ganzurija za premijera jer ga smatraju ostatkom bivšeg režima svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.
Svjetske agencije prenijele su kako je 16 političkih stranaka i udruženja objavilo sastavljanje vlastite vlade nacionalnog spasa kojoj bi na čelu bio bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed el-Baradei, prenijele su agencije.

Vojska je imenovala Kemala Ganzurija za mandatara prijelazne vlade, pošto je vlada premijera Esama Šarafa, imenovanog nakon Mubarakova pada, podnijela ostavku, piše Reuters. Iako je u prošlosti Ganzuri imao uspjeha u ekonomskoj politici, demonstranti ne prihvaćaju čovjeka iz bivšeg režima i žele da tu dužnost preuzme vođa ljevice Hamdin Sabahi ili islamistički prvak Abdel Moneim Abul Futuh. Ganzuri je bio egipatski premijer 90-ih godina.

Više od 100.000 Egipćana u inozemstvu, bez prava glasa pod režimom Hosnija Mubaraka, već je dalo svoje glasove za ove parlamentarne izbore. Glasanje se odvijalo u egipatskim ambasadama i konzulatima u okviru prvih parlamentarnih izbora organiziranih nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru. Broj Egipćana koji žive u inozemstvu procijenjen je na približno osam miliona osoba. Najveći dio ih živi u drugim arapskim zemljama.

Po odluci vojne vlasti koja upravlja cijelim Egiptom glasanje, koje je prvotno trebalo biti obavljeno u ponedjeljak, produženo je za još jedan dan. Približno 40 miliona birača pozvano je da glasa od ponedjeljka u trenutku kad na ulicama Kaira i drugih gradova deseci hiljada demonstranata već sedmicu dana osporavaju vojnu vlat.

Izbori će početi u ponedjeljak, a odvijat će se u tri kruga. Rezultati sva tri kruga bit će poznati 13. januara. Očekuje se pobjeda Muslimanske braće.

Pojedine stranke u Egiptu su se zalagale za odgađanje izbora, ali stranka Sloboda i pravda, preko koje će svoje kandidate predstaviti Muslimanska braća, insistirala je da se izbori održe kada su i planirani.

Birači trebaju izabrati 498 zastupnika u donjem domu parlamenta, dok će 10 zastupnika poslanika imenovati Husein Tantavi, koji se nalazi na čelu Vrhovnog vojnog vijeća koje upravlja zemljom otkako je u februaru svrgnut Mubarak.

Egipćani će ponovno izaći na birališta 29. januara kako bi izabrali članove gornjeg doma parlamenta, koji uglavnom ima ustavotvornu ulogu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...