Svijet
0

Danas historijski pregovori Irana i SAD-a

Sarajevo-x.com
Ryan Crocker; Foto: AP
Ryan Crocker; Foto: AP
Iran i SAD će danas napokon održati svoje prve bilateralne javne pregovore u Bagdadu da bi razgovarali o budućoj sigurnosti Iraka, piše BBC. Obje strane će predstavljati njihovi ambasadori u Iraku, Ryan Crocker i Hassan Kazemi Qomi.

Od SAD-a se očekuje da će prezentirati tvrdnje kako Iran obezbjeđuje tehnologiju i drugu podršku iračkim militantnim skupinama, dok je zvanični Teheran naveo kako je otkrio nekoliko špijunskih mreža SAD-a i njihovih saveznika u Iranu.

U nedjelju su iranske vlasti pozvale švicarskog ambasadora da zahtjeva objašnjenje špijunskih mreža, za koje je iranska TV objavila kako su pokušavale da izvrše "inflitraciju i sabotažu zapadnih, centralnih i jugozapadnih područja zemlje".

Švicarska, naime, predstavlja američke interese u Iranu. Bijela kuća nije potvrdila niti odbacila navode o obavještajnim pitanjima.

"Mi tražimo od Irana da igra 'pozitivnu ulogu' u Iraku i da prestane kriviti SAD za sve probleme koje sami sebi donose", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Današnji iransko-američki sastanak će biti prvi formalni bilateralni sastanak dvije zemlje od prekida odnosa 1979. godine, kada je revolucijom oborena vladavina šaha u toj zemlji.

Iranska pozicija u razgovorima je određena stavovima najvećeg iranskog autoriteta vrhovnog vođe Ajatolaha Ali Khameneia. On je izjavio kako je cilj sastanka podsjetiti američke okupatore Iraka kako imaju zakonsku obavezu donijeti sigurnost zemlji.