Evropski parlament
0

Danas glasanje o produženju mandata Haškog tribunala

FENA
U Evropskom parlamentu danas će se glasati o prijedlogu da se Haškom sudu produži mandat za bar dvije godine, što je u raspravi u srijedu naišlo praktično na nepodijeljenu podršku i poslaničkih grupa u i evropskog povjerenika Ollija Rehna.

Potpredsjednik češke vlade Aleksander Vondra je u ime predsjedništva Evropske unije ocijenio da je "konstruktivan i koristan" prijedlog rezolucije o produženju mandata Haškom sudu (ICTY), javlja BBC.

On se pridružio ocjeni iznesenoj u tom dokumentu kako se ne smije dozvoliti da krupni zločini protiv čovječnosti ostanu nekažnjeni i da upravo zato i posljednji optuženi moraju izaći pred ICTY.

U raspravi je općenito zaključeno da i u djelovanju ICTY-a treba da se ogleda potpuno poštovanje međunarodnog prava i demokratskih merila EU-a u državama zapadnog Balkana koje se spremaju postati članice Unije.

U Evropskom parlamentu (EP) u Strasbourgu je predloženo da Evropska unija zato zatraži od Vijeća sigurnosti UN-a hitno produženje mandata ICTY-a, uključujući osiguranje sredstava za njegov daljnji rad.

Prema rezoluciji, usaglašenoj u Vanjskopolitičkom odboru EP-a, ključno je da se u pritvoru ad hoc tribunala UN-a nađu i posljednji odbegli optuženici – Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Također je predočeno da se mora očuvati i sve što je kroz presude ostvario Haški sud, isto kao i arhive i iskazi svjedoka. Jer, kako je ocijenjeno, ICTY je uveo novu sudsku praksu u međunarodnom pravu kad su u pitanju ratna nepočinstva i zločini protiv čovječnosti.

U prijedlogu rezolucije se podvlači i da EU mora staviti do znanja na koji će način procijeniti da li su sudski sistemi zemalja zapadnog Balkana u međuvremenu osposobljeni za valjane istrage i suđenja za zločine protiv međunarodnog prava, nakon što ICTY okonča rad 2011. godine.

S tim u vezi je ukazano na nužnost da srpske vlasti učine sve da se optuženi Mladić i Hadžić nađu u Scheveningenu u Haagu, kao i da vlasti Hrvatske udovolje zahtjevima haškog tužitelja u vezi s dokumentima / dokazima o ratnim zločinima u operaciji hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine, i to posebno u slučaju optuženoga Ante Gotovine.