Rumunija
0

Danas drugi krug predsjedničkih izbora

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Rumuniji se održava drugi krug predsjedničkih izbora, a kandidati za šefa države su aktuelni predsjednik Trajan Basesku i bivši šef diplomatije, socijaldemokrata Mirča Džoana.

Prema zvaničnim rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, koji je održan 12. novembra, Basesku je osvojio 32,44 odsto glasova, dok je za Džoanu glasalo 31,15 odsto.

Baseskua podržava Demokratsko-liberalna partija, koja u rumunskog parlamentu ima oko 35 odsto mjesta, dok Džoana ima podršku opozicije - Socijaldemokratske partije, Konzervativne partije, Nacionalne-liberalne partije, Demokratskog saveza Mađara i grupe poslanika nacionalnih manjina, što predstavlja 65 odsto mjesta u parlamentu.

Pravo glasa na izborima ima više od 18 miliona građana Rumunije.

Prema istraživanjima, Džoana uživa podršku 54 odsto, a Basesku 46 odsto birača.

Tokom predizborne kampanje Basesku je obećavao da će reformisati parlament i političku klasu i nastaviti da modernizuje Rumuniju, dok je Džoana rekao da će Rumunija, zahvaljujući parlamentanoj većini formiranoj oko zajedničkog projekta i premijera Klausa Johanisa, do kraja mjeseca imati vladu koja će odmah preuzeti antikrizne mjere.

Rumunija praktično nema vladu od 13. decembra, kada je manjinska vlada Emila Boka bila oborena u parlamentu i od tada funkcioniše kao prelazna.