|

Danas Dan žalosti u Francuskoj

Danas Dan žalosti u Francuskoj
14
F
FENA
8.1.2015. u 08:48
0
komentara
14

dijeljenja
Danas Dan žalosti u Francuskoj Masovno okupljanje građana u znak podrške Magazinu Charlie Hebdo
Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je da će danas biti Dan žalosti u Francuskoj u znak sjećanja na ubijene u napadu islamista u redakciji satiričnog lista "Charlie Hebdo" u Parizu.
Hollande je sinoć u televizijskom obraćanju naciji najavio i da će tokom tri naredna dana zastave u Francuskoj biti spuštene na pola koplja, prenijela je agencija AFP.

To je tek peti put u posljednjih 50 godina da je u Francuskoj proglašen Dan žalosti, podsjeća AFP.

"Jedinstvo je naše najbolje oružje. Ništa ne može da nas podijeli. Sloboda će uvijek biti jača od varvarstva", istakao je predsjednik Francuske u obraćanju javnosti.

Hollande je pohvalio "hrabre hroničare" sedmičnika "Charlie Hebdo" i dodao da su "oni svojim uticajem, svojom hrabrošću i svojom nezavisnošću uticali na više generacija Francuza".

AFP navodi da su među ubijenima i četiri najpoznatija francuska karikaturista, uključujući glavnog i odgovornog urednika lista Stefana Sharbonijea. On je prije tri godine, poslije prethodnog napada na magazin poznat po ismijavanju poslanika Muhameda, francuskom listu "Mond" izjavio da će radije umrijeti nego živjeti na koljenima.

Poslije objavljivanja karikatura poslanika Muhameda 2012. godine, Sharbonije je primio mnoštvo pretnji smrću i od tada je bio pod zaštitom policije.

"Mi ćemo u njihovo ime nastaviti da branimo poruku slobode", rekao je Hollande.

Naoružani maskirani napadači upali su jučer u redakciju francuskog satiričnog nedjeljnika "Charlie Hebdo" u Parizu, poznatog po karikaturama islamskih lidera i ubili najmanje 12 ljudi, od kojih 10 novinara i dva policajca, prije nego što su pobjegli.

To je najsmrtonosniji teroristički napad u Francuskoj u posljednjih 40 godina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.