Francuska
0

Danas 67. godina od iskrcavanja u Normandiji

SRNA
U Francuskoj se danas obilježava 67. godišnjica dana "D", kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji, na sjeveru zemlje, u jednoj od najvažnijih akcija protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Više od 150.000 američkih, kanadskih i vojnika britanskog Komonvelta isrkcalo se na obale sjeverne Francuske 6. juna 1944. godine, kako bi pomogli u oslobađanju Evrope od nacista. Tom prilikom poginulo je na hiljade vojnika, a još toliko je ranjeno.

 U Francuskoj će se organizovati obilazak mjesta iskrcavanja, a najavljen je i niz predavanja, prenose agencije. 

Povodom godišnjice iskrcavanja saveznika američki veterani i senator John Kerry doputovali su Francusku. 

Kerry i američki veterani Drugog svjetskog rata posjetit će mjesto Pointe du Hoc, gdje su se američke trupe popele uz oštre litice u jednoj od najtežih misija u sklopu invazije. Na ovom mjestu vodile su se bitke od 6. do 8. juna 1944. godine.

Ova živopisna lokacija otvorena je za posjetioce u martu nakon mnogih restauratorskih radova, koje je organizirala američka Komisija za poštovanje historijskih bitaka. Oko pola miliona ljudi svake godine posjeti ovo mjesto.

Dan "D" bio je jedna od najpažljivije planiranih vojnih akcija u historiji, koja je potpuno iznenadila Njemačku.
Invazija Normandije, poznata i kao operacija "Overlord", ostaje najveća pomorska invazija u istoriji, koja je uključivala preko tri miliona vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju u okupiranoj Francuskoj. Ova akcija je u mnogome utjecala na ishod Drugog svjetskog rata.

Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskim i jedriličarskim desantom, masivnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem, nakon kojeg je uslijedio amfibijski desant 6. juna 1944. godine.

Bitka za Normandiju trajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na evropskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Faleza.