{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan uoči velike odluke

F
3.11.2008. u 16:16
0
2
Dan uoči velike odluke
0
Dan uoči velike odluke
Foto: AFP/Getty Images
Danas, posljednjeg dana pred sutrašnje izbore, predsjednički kandidati, demokrat Barack Obama i republikanac John McCaine, održat će više predizbornih skupova u američkim saveznim državama za koje se procjenjuje da će rezultati glasanja biti najneizvjesniji.
Senator McCain će imati vrlo dinamičan dan, tokom kojeg će, računajući i poslijeponoćno obraćanje građanima Floride, govoriti u još šest država, završavajući u ponoć obraćanjem u Arizoni, matičnoj saveznoj državi. On posljednjih dana težište svoje kampanje stavlja na one države u kojima je i njegov stranački kolega, sadašnji američki predsjednik George Bush, pobijedio prije četiri godine. Danas, međutim, neće propustiti priliku da se, ponovo nakon jučerašnjeg, još jednom obrati i građanima Pennsylvanije, u kojoj je na prošlim predsjedničkim izborima pobijedio kandidat demokrata John Kerry.

Obojica ovogodišnjih kandidata su, inače, u Pennsylvaniji proteklih sedmica održali više predizbornih skupova.

Senator Obama danas se obraća glasačima u tri ključne države – Virginiji, Sjevernoj Karolini i Floridi - u kojima je na prošlim izborima pobijedio Bush. Šanse da u tim državama ove godine pobijede Obama ili McCain su, kako se procjenjuje, vrlo izjednačene. Kada je u pitanju broj elektorskih glasova, one nose 55 od ukupno 270, koliko je nužno da bi jedan od njih ušao u Bijelu kuću.

Na hiljade aktivista obje stranke, direktno uključenih u kampanje, posljednjih dana telefonskim pozivima i razgovorima sa biračima, dijeljenjem letaka i drugih prigodnih materijala nastoje potaknuti one Amerikance koji još nisu odlučili za koga glasati i vlastite simpatizere da sutra izađu na glasališta i glasaju.

Po posljednjim anketama senator Obama, generalno, vodi sa nekoliko procenata prednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: