Svijet
0

Dan Ujedinjenih naroda 24. oktobar

FENA
Današnji dan, 24. oktobar, slavi se kao dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljni zadatak održavanje svjetskog mira i sigurnosti.

Povelja Ujedinjenih naroda i Statut novoga Međunarodnog suda stupili su na snagu 24. oktobra 1945., budući da je prethodno 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente.

Prve zamisli o osnivanju nove svjetske organizacije, koja će zamijeniti nekadašnje nedjelotvorno Društvo naroda, sežu još u ratnu 1941. godinu. Tada su američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchil u Atlantskoj povelji izrazili želju naroda antihitlerovske koalicije za stvaranje međunarodne organizacije koja bi održavala mir i sigurnost u svijetu.

Ta je zamisao razrađivana i prilikom drugih susreta savezničkih vođa. Tekst Povelje usvojen je na konferenciji predstavnika pedeset zemalja u San Franciscu 1945. godine.

U uvodnom dijelu tog dokumenta između ostaloga se kaže: "Mi, ujedinjeni narodi, odlučni smo sačuvati buduća pokoljenja od užasa rata, koji je dva puta u toku našeg života donio čovječanstvu neopisive patnje, i potvrditi vjeru u osnovna prava čovjeka, u dostojanstvo i vrijednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost muškarca i žene, velikih i malih naroda. Odlučni smo stvoriti uvjete pod kojima bi se održali prava i poštivanje obveza što nastaju iz ugovora i drugih izvora međunarodnog prava te raditi na postizanju društvenog napretka i boljih životnih uvjeta u sve većoj slobodi."

Povelja je proklamirala osnovne ciljeve Ujedinjenih naroda: održanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa na temelju poštovanja ravnopravnosti i samoodređenja naroda te saradnju u rješavanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih teškoća. Ujedinjeni narodi će usklađivati djelatnost različitih naroda u ostvarivanju tih ciljeva.

Ujedinjeni narodi su od Drugoga svjetskog rata, bez obzira na svoju nesavršenost i neuspjehe mnogih pothvata, opravdali svoje postojanje i pokazali se nezamjenjivom institucijom međunarodne saradnje, očuvanja svjetskog mira i sigurnosti.

Do danas je broj članica Ujedinjenih naroda porastao na 192, a Bosna i Hercegovina se ovoj organizaciji pridružila 22. maja 1992. godine kao 177. zemlja članica.

Dan Ujedinjenih naroda bit će obilježen i u našoj zemlji, centralna manifestacija će se održati u srijedu u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u 17 sati.