27. januar
0

Dan sjećanja na žrtve holokausta

Sarajevo-x.com
Davne 1945. godine na današnji dan, 27. januara, Sovjetske jedinice oslobodile su zloglasni nacistički logor Auschwitz, a taj dan obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U zloglasnom logoru Auschwitz u toku Drugog svjetskog rata ubijeno je milion i pol ljudi, od čega su više od milion njih bili Jevreji.

Nacisti su još 1933. godine, kad su došli na vlast u Njemačkoj, započeli progone Jevreja iz njemačke politike, ekonomije i kulture.

Donesen je niz 'antižidovskih pravila', koji kulminiraju proglašenjem Nürnberških zakona (Zakon o građanima Carstva i Zakon o zaštiti njemačke krvi i njemačke časti) od 15. septembra 1935.

Jevreji gube njemačko državljanstvo, ne smiju obavljati nikakvu javnu službu što posebno pogađa intelektualce: naučnike, profesore, ljekare, advokate, novinare. Isto tako njihova djeca ne mogu pohađati javne škole, a Jevrejima je zabranjen i boravak na javnim mjestima, te sklapanje braka između "arijevaca" i Jevreja.

Planom 'Konačno rješenje' iz Drugog svjetskog rata Nijemci su odlučili fizički istrijebiti sve Jevreje, i u tu svrhu osnovani su posebni logori - 'logori smrti' Treblinka, Auschwitz, Birkenau, Dachau, Sobibor, Mauthausen i mnogi drugi.

Procjenjuje da broj žrtava 'Konačnog rješenja' iznosi oko 4, 6 miliona ljudi.