Svijet
0

Dan šehida obilježen u New Yorku: Zaustaviti prolijevanje krvi nevinih ljudi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
"Dan šehida", koji se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježen je i na njujorškom Wall Streetu, javlja Anadolija.

Obilježavanje je upriličeno u parku Bowling Green gdje se nalazi simbol Wall Streeta, skulptura bika "Charging". Na obilježavanju su intonirane himne BiH i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te su istaknute zastave dvije zemlje.

Tokom obilježavanja je odata počast svim žrtvama u BiH i Gazi, ali i ostalim nevinim žrtvama u islamskom svijetu. Prisutni su se molili za žrtve i zatražili da se zaustavi prolijevanje krvi nevinih ljudi.

Obilježavanju su, između ostalih, prisustvovali američki državljani bosanskih korijena, član Predsjedništva zajednice Turaka Ali Cinar, predsjednik Udruženja Bowling Green Arthur Piccolo, generalni sekretar islamskog centra BiH u New Yorku Senad Ahmetović i drugi.

Na obilježavanju je iskazano suosjećanje sa tugom bosanskih muslimana, a posebno su bili uz majke, sestre, braću i ostalu rodbinu tokom obilježavanja 19. godišnjice od srebreničkog genocida.

Kako su naveli, Turska i turski narod će nastaviti da podržavaju BiH te su zatražili zaustavljanje nasilja nad narodom Gaze i nad muslimanima u drugim zemljama.

Izrazili su i vjeru u mirnu i sigurnu budućnost u Gazi, Iraku, Siriji i Ukrajini.

Senad Ahmetović je nakon obilježavanja za Anadoliju kazao da su program upriličili povodom obilježavanja "Dana šehida".

Imam islamskog centra BiH u New Yorku Džanan Hasić kazao je da je potrebno moliti se za sve muslimane, u prvom redu za one koji žive u zemljama pogođenim nasiljem.