{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan proslave života i nasljeđa Martina Luthera Kinga JR.

F
FENA
19.1.2009. u 12:19
0
0
Dan proslave života i nasljeđa Martina Luthera Kinga JR.
0
Dan proslave života i nasljeđa Martina Luthera Kinga JR.
Za Rogera Wilkinsa, govor doktora Kinga bio je najvažniji trenutak Marša na Washington: "Nikad nisam vidio takvu govorničku vještinu, i ne vjerujem da ću je ikada i vidjeti. Ljudi su bili dirnuti, sretni; bili su u pravoj ekstazi", tvrdi on.
Martin Luther King dobio je 1964. godine Nobelovu nagradu za mir. Te je godine predsjednik Lyndon Johnson potpisao zakon o građanskim pravima, a sljedeće godine i zakon o glasačkim pravima. Ovim je zakonima bila konačno i u potpunosti zabranjena rasna segregacija na javnim mjestima, te diskriminirajuća praksa koja je sprječavala crnce da glasuju na izborima: "Negdje sam pročitao da je vrlina Amerike upravo to pravo da prosvjedujete kako biste ostvarili svoja prava", rekao je King.

Posljednji javni nastup Martina Luthera Kinga bio je u državi Tennessee, u gradu Memphisu, u proljeće 1968 godine. Predvodio je demonstracije podrške radnicima gradske čistoće koji su štrajkali. No, manifestacija je imala nasilan kraj - mladi ekstremisti okupljeni na rubovima pokreta za građanska prava počeli su s vandaliziranjem trgovina, nakon čega se umiješala policija. U uličnim je sukobima bila ubijena jedna osoba, a 62 ih je ranjeno. Vijest o nasilju jako je pogodila Martina Luthera Kinga, koji je odlučio vratiti se u Memphis.

Roger Wilkins kaže da je bio zabrinut za sigurnost doktora Kinga, i pokušao ga je odgovoriti od povratka: "Pitao sam ga - zašto insistiraš na odlasku, a on je zastao na trenutak i rekao ‘Roger, obećao sam im da ću doći’."

Navečer 4. maja 1968., na balkonu motela Lorraine u Memphisu, Martin Luther King bio je ubijen. Bilo mu je samo 39 godina. Neposredno prije atentata, u jednom je govoru rekao i ovo: "Kao i svi drugi, volio bih dugo poživjeti. No, tim se sada ne zamaram; samo želim provesti Božiju volju. A Bog mi je omogućio da se uspnem na vrh planine i vidim njezinu drugu stranu - našu obećanu zemlju. Možda u nju neću stići zajedno s vama, no večeras želim da znate - mi ćemo, kao narod, u nju stići."

Četrdeset godina kasnije, kada slavimo život i nasljeđe Martina Luthera Kinga, piše Glas Amerike, možemo reći da su se mnogi snovi ovog izuzetnog čovjeka ostvarili. Potvrda toga je, među ostalim, i činjenica da je za predsjednika Sjedinjenih Država izabran Barack Obama - prvi crnac na tom, najvišem državnom položaju u američkoj povijesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: