Svijet
0

Dan pobjede nad fašizmom: Parada na Crvenom trgu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika vojna parada kojom se obilježava pobjeda nad fašizmom 1945. godine, u kojoj prvi put od pada Sovjetskog saveza učestvuju tenkovi, rakete i drugo teško oružje, počela je u petak na Crvenom trgu u Moskvi.

Uz kremaljska zvona, svečanost je započela prolaskom trupa ispred službenih tribina na kojim su sjedili novi ruski predsjednik Dimitrij Medvedev i njegov prethodnik Vladimir Putin.

Ova parada, na kojoj se nakon 18 godina odsustva ponovo pojavilo teško oružje, ima za cilj da "demonstrira naš potencijal u oblasti odbrane", izjavio je u ponedjeljak Vladimir Putin koji je naimenovan za premijera.

Medvedev je naslijedio Rusiju riješenu da nađe svoje mjesto na međunarodnoj sceni, pod cijenu redovnih tenzija sa Zapadom koje su ponekad dostojne hladnog rata, i sve većih vojnih prijetnji u Abhaziji, separatističkom proruskom teritoriju u Gruziji.

Ispred Crvenog trga će proći 8.000 vojnika i 110 tenkova, protuzračnih mobilnih baterija i raketa koje teže i do 100 tona. Crvgeni trg će nadlijetati 32 aviona i helikoptera, javio je AFP.

Rusija slavi pobjedu u Drugom svjetskom ratu 9. maja. Rat u Evropi je zvanično završen 8. maja u 23.00 sata. U Rusiji je tada već bio 9. maj zbog razlike u vremenu.