Shimon Peres
0

Damask mora izabrati između podrške Iranu i mira s Izraelom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski predsjednik Shimon Peres izjavio je u srijedu, tokom zvanične posjete Velikoj Britaniji, da Sirija mora izabrati između "održavanja tijesnih veza" s Iranom i mira s Izraelom.

Sirijci ne mogu izbjegavati taj izbor iako im se čini "da mogu izabrati oboje", rekao je Peres na konferenciji za štampu u Londonu.

"Oni moraju odlučiti, ili mir ili sukobi", dodao je on.

"Ako oni misle da mogu imati mir s Izraelom i održavati tijesne veze s Iranom i libanskim šiitskim pokretom Hezbollahom, onda će se uvjeriti da je to nemoguće", rekao je on.

Ako se Sjedinjene Države umiješaju u indirektne pregovore, pokrenute ove godine između Sirije i Izraela, one nikada neće prihvatiti da Damask razgovara o miru održavajući tijesne veze s Teheranom", rekao je izraelski predsjednik.

Indirektni pregovori između Sirije i Izraela pokrenuti su posredovanjem Turske u maju, ali su prekinuti u julu zbog unutarnje politike u Izraelu.

Izrael i Sirija su u ratnom stanju od prvoga izraelsko-arapskoga rata 1948. Sirija zahtijeva povratak Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. i anektirao 1981., kako bi potpisala mir s Izraelom.

Peres će u srijedu popodne govoriti pred oba doma parlamenta. U četvrtak, posljednjega dana njegove posjete, primit će ga kraljica Elizabeta II u Bakingemskoj palači u Londonu, a potom će se sastati s premijerom Gordonom Brownom kako bi razgovarali o iranskom nuklearnom programu i mirovnom procesu na Bliskom istoku.