Der Spiegel
0

Damask i Pjongjang pomagali Iranu da razvije nuklearni program

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Damask i Pjongjang su pomogli Iranu da razvije svoj nuklearni program tako što su izgradili nuklearna postrojenja u Siriji, koja je Izrael uništio u septembru prošle godine, objavio je "Der Spiegel".

Sirijski predsjednik Bachar al-Assad sada razmišlja da povuče podršku iranskom programu, piše dnevni list u izdanju od ponedjeljka, pozivajući se na izvještaje njemačkih tajnih službi čije dijelove posjeduje.

Prema ovom izvoru, u sirijskom mjestu Al-Kibar koje je uništila izraelska avijacija uz podršku Washingtona, trebalo je da se realizira vojni projekat koji su vodili zajednički Sirija, Sjeverna Koreja i Iran, a to je nuklearni reaktor za vojne svrhe, javio je u subotu AFP.

Pjongjang je trebalo da svojim saznanjima pomogne iranskim naučnicima da unaprijede svoj nuklearani program. Al-Kibar je trebalo da posluži kao privremeni poligon za Iran, koji bi tu razvio nuklearnu bombu, čekajući da bude u mogućnosti da to uradi na svom teritoriju, prema riječima jednog Spiegelovog izvora.

Deset mjeseci nakon što je Izrael uništio poligon Al-Kibar, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da šalje stručnjake u Siriju kako bi istražili slučaj.

Dokumenti i detaljne fotografije koje je Washington u aprilu predao IAEA-i potvrdili su da su sumnje osnovane, ali je Sirija odbacila ove tvrdnje kao "smiješne".