Sukobi u Siriji se nastavljaju
0

Damask i Halep i dalje pod kišom granata

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji saopćila je da su u vojnim operacijama sirijske vojske na pobunjeničke centre poginulo najmanje 42 osobe, a da se snažno granatiranje Damaska i Halepa i dalje nastavlja.

U saopćenju londonske organizacije se navodi da operacije traju i u gradu Deyr-ez Zoru na istoku zemlje i da je tamo poginulo najmanje 19 osoba.

Uporedo s tim, lokalni aktivisti javljaju da sirijska vojska nastavlja sa vojnim operacijama u skoro svim većim centrima Damaska, Halepa i drugih gradova, a da uz artiljeriju koristi i vojne helikoptere i avione. Stanovništvo je u strahu, a ulice Sirije su postale puste.

S druge strane, sve veće kolone Sirijaca spas traže u susjednim zemljama. Danas je u turski grad Hatay prešlo ukupno 525 izbjeglica, među kojima je bilo 15 ranjenika i nekoliko dezertera iz sirijske vojske. Svi su smješteni u izbjegličke kampove, a ranjenici su zbrinuti u bolnicama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Turska je izgradila još jedan kamp za kolektivni smještaj sirijskih izbjeglica u Sanliurfi. Već u ponedjeljak će biti poslano oko 500 izbjeglica iz kampa u Hatayu i smješteno u ovaj kamp.

Novi kamp nosi naziv "Sulejmanšahov kamp“, a njegov kapacitet je oko 10 hiljada izbjeglica. Podsjećamo da u naselju Caylanpinar u Sanliurfi već postoji jedan izbjeglički kamp sa 20 hiljada izbjeglica.