Washington i EU optužuju
0

Damask čisti sumnjive nuklearne lokacije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirija je "očistila" sumnjive lokacije na kojima je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) željela obaviti inspekciju u okviru svoje istrage o navodnim ilegalnim nuklearnim aktivnostima, objavile su u petak predsjedavajuća Evropske unije i Sjedinjene Države.

IAEA, koja je u junu pregledala lokaciju al-Kibar, uništenu u septembru 2007. u izraelskoj avijaciji, dok Izrael i Washington sumnjaju da Damask tu sklanja tajni nuklearni reaktor, također je zatražila dozvolu da pogleda tri druge sumnjive sirijske lokacije.

Ovaj zahtjev je Sirija odbacila negirajući ilegalne nuklearne aktivnosti te tvrdeći da al-Kibar nikada nije bila konvencionalna vojna lokacija.

Međutim, Evropska unija je otkrila da je "Sirija obavila zemljane radova na sve tri lokacije koje je IAEA htjela pogledati, i to odmah nakon zahtjeva za pristup IAEA-e", naglasio je u petak Francois-Xavier Deniau, koji zastupa Francusku, predsjedavajuću EU-om, drugoga dana sastanka 35 zemalja članica Vijeća guvernera agencije u Beču.

Njegov američki kolega Gregory Schulte također je rekao da postoje "spektakularni dokazi da je Sirija odmah poduzela mjere čišćenja tri lokacije koje je IAEA tražila da pogleda".