EU
0

Dalja blokada isporuka plina imat će političke posljedice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kriza vezana za plin "imat će političke posljedice" na odnose Evropske unije s Rusijom i Ukrajinom ako se ona odmah ne riješi, upozorio je u srijedu zamjenik češkog premijera Aleksandar Vondra, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Vrijeme nam signalizira da moramo imati rezultate" Moskve i Kijeva, koji će nam omogućiti obnovu isporuka, rekao je Vondra pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

"Ako ne dobijemo rezultate, to će neizbježno imati političke posljedice po naše odnose s ove dvije zemlje", dodao je on, ne precizirajući kakve bi to posljedice mogle biti.

Evropska unija započela je prošle godine teške pregovore s Rusijom o pojačanom partnerstvu, koji su nedavno ponovo pokrenuti nakon dvomjesečnog prekida zbog gruzijskog sukoba. S Ukrajinom su pokrenuti pregovori u septembru radi "sporazuma o pridruživanju" ove godine.

U srijedu su Češka, predsjedavajuća EU-a, i Evropska komisija objavile da su uputile pismo ruskoj i ukrajinskoj vladi, upozoravajući ih da će, u slučaju da se ne nastavi "trenutno" i "kompletno" snabdijevanje Evrope plinom, "kredibilitet Ukrajine i Rusije, kao isporučilaca dostojinih povjerenja, biti nepovratno povrijeđen".

I predsjednik Jose Manuel Barroso zaprijetio je u srijedu tužbom protiv gasnih kompanija dviju zemalja.

"Bitno je da Evropska unija nije uvučena u sukob između Gazproma i Naftogaza", rekao je Vondra.