Svijet
0

D'Alema, Bildt: ubrzati pregovore za prijem Turske u EU

FENA
Evropska unija i Turska trebalo bi da obnove pregovore o prijemu Ankare u Uniju što bi bila velika podrška novoj proreformskoj turskoj vladi, ocijenili su šefovi diplomatija Italije i Švedske.

"Čvrsto vjerujemo da bi pregovori trebalo da se nastave iskreno i odlučno, uz očiglednu obostranu korist", kaže se u članku italijanskog ministra vajnskih poslova Massima d'Aleme i njegovog švedskog kolege Carla Bildta koji je danas objavio list "International Herlad tribune".

Napore da se Turska obeshrabri kada je u pitanju njen prijem u EU dvojica ministara su okarakterisala kao stratešku grešku, prenosi Reuters, kao odustajanje od mogućnosti konsolidiranja demokratije i prosperiteta te zemlje što bi moglo da je udalji od Evrope i da je gurne ka Bliskom Istoku.

"Ukoliko EU zatvori svoja vrata, Turska bi mogla da krene u potragu za drugim vratima koja bi joj bila otvorena. Nepovjerenje Evrope lako izaziva nacionalističku reakciju. Krajnje je vrijeme da EU i Ankara učine nove napore da ponovno pokrenu proces pregovora o ulasku Turska u Uniju", kaže se u tekstu šefova diplomatija Italije i Švedske.

D'Alema i Bildt su dodali, prenosi Hina, da bi prijem Ankare u EU bilo od koristi i Uniji jer bi osigurao veću energetsku sigurnost bloku budući da je Turska tranzitna zemlja za azijski gas i naftu.