Svijet
0

Dalaj-lama u posjeti Francuskoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dalaj-lama je u ponedjeljak stigao u Francusku, u 12-dnevnu simboličnu posjetu u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Pekingu, ali nije predviđen nijedan susret na državnom vrhu za tibetanskoga duhovnog vođu.

Duhovnog vođu tibetanskog budizma dočekali su u najvećoj diskreciji pripadnici njegove vjerske zajednice i s aerodroma ga odveli u nepoznatom pravcu, javio je AFP.

Program je predvidio da on u utorak posjeti jedan budistički centar i jednu pagodu u pariskoj regiji.

Posjeta 73-godišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir je uglavnom vjerske prirode, osim što će se u srijedu u Senatu razgovarati o Tibetu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je u srijedu da se neće sastati s Dalaj-lamom tokom njegove posjete koja je je započela danas, prema saopćenju francuskog predsjedništva.

Najbliži savjetnik tibetskog vođe rekao je nešto ranije u srijedu da se Dalaj-lama ne bi trebao sastati s Nicolasom Sarkozyjem i da to nije ni tražio.

U saopćenju iz Jelisejske palače dodaje se da će supruga francuskog predsjednika Carla Bruni-Sarkozy "prisustvovati vjerskoj proslavi koju će predvoditi Dalaj-lama a kojom će se obilježiti otvorenje velikoga budističkog hrama 22. augusta".