Svijet
0

Dalaj-lama u posjeti Australiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Australski premijer John Howard sastao se u petak s Dalaj-lamom u Sydneyu ne obazirući se na oštro protivljenje Kine.

Sedamdesetjednogodišnji duhovni vođa nalazi se u 11-dnevnoj posjeti Australiji, što je zakompliciralo odnose između Pekinga i Canberre.

Kina je osudila susret tvrdeći kako je Dalaj-lama u političkom egzilu angažiran u, kako ih je nazvala, "separastističkim" aktivnostima u vezi s Tibetom.

Canberra, međutim, tvrdi da je Australija jedna od najvećih svjetskih liberalnih demokratija.

Odlučujući da se sastane s Dalaj-lamom, Howard je isprovocirao diplomatski spor u trenutku kada trgovačke veze s Kinom nikada nisu bile tješnje, javlja dopisnik BBC-a iz Sydneya Nick Bryant.

Australija je jedna od zemalja s najboljim položajem u svijetu koje mogu imati koristi od kineskoga ekonomskog razvoja i ona bi mogla udovoljiti porastu kineskih apetita za mineralima, a posebno ugljenom.

Stoga odluka da se održi sastanak s Dalaj-lamom nije donesena lako, javlja dopisnik BBC-a.

Vlada u Canberri tvrdi da će duhovni vođa moralne veličine poput Dalaj-lame biti uvijek dobrodošao.

Ona će, međutim, također pokušati da smiri Peking tvrdnjom kako budistički vođa posjetu Australiji nije koristio kao povod za promociju nezavisnosti Tibeta.

Umjesto toga je Dalaj-lama pozvao na razumnu autonomiju za tibetanski narod. Bez nje, upozorio je, Tibet bi se skupa sa svojom kulturom i tradicijom mogao suočiti s nestankom za samo 15 godina.