{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dalaj-lama traži međunarodni pritisak na Kinu

F
2.4.2008. u 16:58
0
0
Dalaj-lama traži međunarodni pritisak na Kinu
0
Dalaj-lama traži međunarodni pritisak na Kinu
Foto: AFP/File
Dalaj-lama, duhovni vođa Tibetanaca u egzilu, zatražio je u srijedu međunarodni pritisak na Peking kako bi se zaustavila kineska vojna represija koja postaje sve intenzivnija u kineskim regijama naseljenim Tibetancima.
U saopćenju Dalaj-lama poziva "svjetske lidere, parlamentarce, nevladine organizacije i stanovništvo" da traže "trenutni prekid aktuelnih represija" , kao i "oslobađanje svih uhapšenih", javio je AFP.

"Kineske vlasti su rasporedile velike kontingente trupa u tradicionalno tibetanskim regijama koje su počele, ali ne samo one, da nemilosrdno pokoravaju Tibetance navodno umiješane u nemire i da zatvaraju zone u kojima je bilo demonstracija", kazao je Dalaj-lama.

"Tradicionalno tibetanske regije" o kojima govori Dalaj-lama su Autonomna regija Tibet i susjedne zone u nekoliko kineskih pokrajina u kojim žive mnogobrojni Tibetanci.

Tibetanske demonstracije su počele 10. marta u Lhassi, glavnom gradu Tibeta, povodom 49. godišnjice tibetanske pobune protiv kineske vlasti i izbjeglištva Dalaj-lame.

U toku tri sedmice protesta ubijeno je 18 civila i dva policajaca, prema zavničnim kineskim podacima.

Tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je bilo između 135 i 140 žrtava kineske represije, više od 1.000 ranjenih i nekoliko stotina uhapšenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: