Svijet
0

Dalaj-lama: Tibetanci koji se spaljuju nisu ludi nego očajni

FENA
Dalaj-lama (Foto: Arhiv/AFP)
Dalaj-lama (Foto: Arhiv/AFP)
Dalaj-lama je naglasio u četvrtak prilikom posjete sjeveru Italije da Tibetanci koji se spaljuju "nisu ludi" nego izvršavaju samoubistva iz očaja i kako bi izbjegli "brutalnost" kineskih vlasti.

"Tibetanci koji izvršavaju samoubistva kako bi izbjegli mučenja i u životu i u kineskim zatvorima nisu ludi", izjavio je duhovni vođa tibetanskog budizma pred oko 3.500 pristalica i gledalaca u Trenteu, na sjeveroistoku Italije.

"Oni su mislili da je to jedino rješenje kako bi se izbjegla brutalnost. Ja ne mogu učiniti ništa nego se moliti da političke vođe pronađu razumno rješenje tibetanskog pitanja", kazao je on govoreći o sudbini 6 miliona Tibetanaca.

Od 2009. godine, više od 110 Tibetanaca izvršilo je samoubistvo samospaljivanjem ili je pokušalo da to učini u znak protesta protiv tutorstva Pekinga i gušenja njihove religije i kulture.

Kina tvrdi da je "mirno oslobodila Tibet" i poboljšala sudbinu stanovništva finansirajući ekonomski razvoj ove siromašne i izolirane regije. Mnogrobrojni Tibetanci više ne podnose rastuću dominaciju Hana, većinskog naroda u Kini.

Duhovni vođa Tibetanaca je naglasio da je regija Bolzano, koja ima veliku autonomiju, "primjer rješavanja problema jedne manjine". Kazao je kako se nada da "autonomija i prava manjina u Kini neće ostati mrtvo slovo na papiru nego da će biti primijenjeni na tibetansku stvarnost".