Svijet
0

Dalaj Lama stao u odbranu islama

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Duhovni vođa Tibeta Dalaj Lama je, u nedjelju tokom posjete Univerzitetu Lehigh u Pennsylvaniji, kazao kako je "potpuno pogrešno i nepravedno" islam nazivati nasilnom religijom.

Dalaj Lama, koji je u četvrtak stigao u Lehigh na seriju predavanja o 600 godina starom budističkom tekstu, stao je u odbranu islama nakon pokretanje teme o porastu nasilnog vjerskog fundamentalizma.

Na pitanje zašto je toliko Amerikanaca depresivno i uznemireno, šaljivo je odgovorio: "Pitali ste pogrešnu osobu, trebali biste pitati Amerikance", te dodao kako je američko društvo previše natjecateljski nastrojeno, pa ljudi uvijek žele "nešto više".

Dalaj Lama, čijim je predavanjima prisustvovalo oko 5.000 osoba, nije ni spomenuo Olimpijske igre koje se idućeg mjeseca održavaju u Pekingu. Kako otkriva Associated Press, kineska vlada je zatražila od njega da javno iskaže svoju podršku za ovaj sportski događaj kao uslov za nastavak pregovora.

Kina upravlja Tibetom od 50-tih godina, a Dalaj Lama, koji je pobjegao u Indiju nakon propalog ustanka 1959. godine, izjavio je kako želi neki vid autonomije koja će Tibetancima omogućiti nesmetan život u skladu s njihovim običajima, religijom, jezikom i kulturom.

Dalaj Lama, koji je 6. jula navršio 73 godine, u nedjelju je kazao kako se raduje "potpunoj mirovini", te se našalio kako ga tibetanska vlada u egzilu smatra "najuvaženijim starijim savjetnikom".