Svijet
0

Dalaj-lama: "Srednji put" je najbolji za Tibet

FENA
Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama rekao je da neće izmijeniti svoj nenasilni zahtjev za većom autonomijom Tibeta, čak i nakon što ga je Peking optužio da podstiče talas nereda u regionima gdje žive Tibetanci.

"Nedavni događaji su postali veoma, veoma teški, ali naš stav se neće mijenjati", rekao je dalaj-lama na 12. svjetskom samitu dobitnika Nobelove nagrade.

"Nezavisnost, potpuna nezavisnost je nerealna i ne dolazi u obzir", rekao je dalaj-lama i dodao da njegov nenasilni "srednji put" traženja promjena od Pekinga i dalje uživa podršku 90 posto Tibetanaca. Zato mi možemo nastaviti s tom politikom", rekao je dalaj-lama na konferenciji za štampu, a prenio Tanjug.

Računa se da su se 34 Tibetanca, od kojih su mnogi budistički monasi i monahinje, pokušali ili spalili u dijelovima Kine nastanjenim Tibetancima od početka 2011. u znak protesta zbog vlasti Pekinga. Nezadovoljni kineskom upravom neki Tibetanci tvrde da vlast guši njihovu kulturu, jezik, i ugrožava im religijske slobode.

Peking optužuje dalaj-lamu da podstiče samospaljivanja Tibetanaca u nastojanju da otcijepi Tibet od ostatka zemlje, što ovaj negira.

Dalaj-lama je poručio da je privržen "značajnim razgovorima" s kineskim vlastima kako bi se uspostavila "značajna autonomija" za tibetansku manjinu.

Peking negira represije nad Tibetancima i kaže da je poboljšao njihov život, ukinuo feudalni sistem, investirao milijarde dolara u infrastrukturu, škole, bolnice što je podstaklo ekonomski rast tog regiona.