Indija
0

Dalaj Lama proslavio 75. rođendan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dalaj Lama u utorak je proslavio 75. rođendan sa stotinama svojih oduševljenih pristalica u sjevernom indijskm gradu u kojem živi u egzilu otkako je pobjegao pred kineskom vlašću na Tibetu 1959. godine. Gledajući u slike koje prikazuju njegov život kao djeteta, mladića i duhovnog vođe, čovjek koji simbolizuje tibetansku borbu protiv kineske vladavine je izjavio: "Sjećam se svoje prošlosti i osjećam da nisam uludo utrošio sve ove godine".

"Čak i u ovom dobu nalazim vrijeme za moje budističko učenje koje mi daje snagu, mir, sreću i drži me u dobrom zdravlju," kazao je on.

U susjednom Nepalu, policija je uhapsila najmanje 22 tibetanska egzilanta na putu na proslavu rođendana Dalaj Lame, javio je novinar Associated Pressa (AP) koji je bio u policijskoj stanici u Katmanduu.

Načelnik policije Katmandua, Ramesh Kharel, izjavio je da su Tibetanci privedeni radi ispitivanja i da će biti oslobođeni.

Laxmi Prasad Dhakal, vladin zvaničnik u Katmanduu, izjavio je da Nepal neće tolerisati proteste protiv "prijateljskih zemalja", uključujući i Kinu, iako će egzilantima biti dopušteno da održe skromne proslave unutar manastira i izbjegličkih logora.

U Pekingu je portparol ministarstva vanjskih poslova Qin Gang na redovnoj konferenciji u utorak dao svoj komentar o današnjem datumu: "Pamtim samo dva datuma: 8. mart 1951. i 23. maj 1959., oslobađanje tibetanskih kmetova".

U Dharmsali su mladi umjetnici lupali u bubnjeve i svirali na flautama dok je Dalaj Lama dolazio u hram kako bi se sastao sa svojim sljedbenicima.

Tibetanski premijer u egzilu, Samdhong Rinpoche, podigao je tibetansku zastavu dok su muzičari izvodili tibetansku himnu.

Dalaj Lama je primio poklone i tradicionalne bijele maramice od svojih sljedbenika, posmatrao je kulturni program pjesama i plesova i izložbu tibetanskih minijaturnih slika nazvanih "Thangka."