Dalaj lama proglašen počasnim doktorom univerziteta u Krakovu

F
FENA
8.12.2008. u 13:59
0
0
Dalaj lama proglašen počasnim doktorom univerziteta u Krakovu
0
Dalaj lama proglašen počasnim doktorom univerziteta u Krakovu
Dalaj-lama je u ponedjeljak primio titulu počasnog doktora Univerziteta Jagellonne u Krakovu, najstarijeg poljskog univerziteta, s kojojm je odata počast njegovoj "nenasilnoj borbi za slobodu Tibetanaca".
Senat univerziteta je ovu titulu dodijelio Dalaj-lami u oktobru 2007. godine "za primjenjivanje najviših etičkih standarda u društvenom i javnom životu, za zasluge u dijslogu između religija i za nenasilnu borbu za slobodu Tibetanaca".

"Ovo je dvostruka čast. Univerzitet Jagellonne je najstariji poljski univerzitet, star 600 godina, a Poljaci zauzimaju u mom scru posebno mjesto", kazao je duhovni vođa Tibetanaca pred profesorima i studentima univerziteta.

"Poljski narod je u svojoj povijesti prošao kroz teške trenutke, ali je njegov duh nepromijenjen", naglasio je 73-godišnji Dalaj-lama.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1989. godinu odao je počast poljskom antikomunističkom pokretu Solidarnost iz 80-tih godina.

U okviru osmodnevne posjete Poljskoj, Dalaj-lama je tokom vikenda učestvovao u proslavi 25. godišnjice Nobelove nagrade Lecha Walese, historijskog vođe poljskog sindikata Solidarnost.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: