Svijet
0

Dalaj-lama: Previše krvi proliveno u Iraku

FENA
Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama izjavio je u srijedu da vjeruje kako je nasilje u Iraku dostiglo tolike razmjere da je sada potpuno jasno da se rat ne odvija dobro.

"U ranoj fazi (rata) osjećao sam, a to sam i rekao: 'Rano je bilo šta da se kaže, da se sudi.' Sada, međutim, stvari nisu previše pozitivne. Sada je u Iraku previše ubistava", rekao je dalaj-lama u intervjuu agenciji AP.

Da bi došlo do obnove veza između muslimanskog svijeta i Zapada, smatra on, obje strane se moraju okrenuti jedna drugoj.

"Bliski kontakt stvara jasno razumijevanje. Tada za sumnje i strahove nema mnogo prostora. Čak i neki nesporazumi postaju nevažni", rekao je dalaj-lama.

Iako nije želio direktno komentirati reakcije koje su u muslimanskom svijetu izazvali nedavni komentari pape Benedikta XVI o islamu, tibetanski duhovni vođa je upozorio na opasnost zloupotrebe religije radi stvaranja podjela.

"Zlonamjerni ljudi često koriste vjeru za svoje vlastite interese i stvaraju sukob", rekao je dalaj-lama i dodao da svaka religija, uključujući budizam, može biti korišćena u pogrešne svrhe.

Dalaj-lama je u Long Beachu gde će govoriti na konferenciji žena kojom predsjedava prva dama Kalifornije Maria Shriver.

On se također privatno sastao s njenim suprugom, guvernerom te savezne države Arnoldom Schwarzeneggerom.