Duhovni vođa
501

Dalaj Lama na javnom skupu poljubio dječaka u usta i tražio da mu "sisa jezik"

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Dalaj Lama, 85-godišnji tibetanski duhovni vođa, ispričao se javnosti nakon što su se pojavile optužbe za skandalozno ponašanje zbog ljubljenja mladog dječaka u usta i traženja da mu "sisa jezik" na događaju u Indiji.

Najsvetija osoba u tibetanskom lamaizmu rekao je dječaku da dođe do njega, potom mu je pokazao na svoje obraze i rekao "prvo ovdje", nakon čega ga je dijete poljubilo.

Britanski influenser Oli London, koji je objavio ovaj video na Twitteru, opisao je da je Dalaj Lama seksualno napastvovao dijete, pa je naglasio - zašto mediji ne govore o ovome?

Dalaj Lama je nakon toga zadržao dječaka, rekavši "mislim i ovdje" i zatim dodao "i posiši moj jezik", izvukavši jezik van, čelo uz čelo s dječakom, prenosi The Guardian.

Dijete je brzo izvuklo svoj jezik i htjelo se pomjeriti, dok se Dalaj Lama smijao i ponovno ga privlačio sebi, dok se publika tome smijala.

Ovaj bizarni čin se brzo proširio internetom, a mnogi su osudili taj potez, nazivajući ga neprimjerenim, skandaloznim i odvratnim.

Nakon velikog pritiska javnosti, oglasio se i ured njegove svetosti.

"Njegova svetost se želi ispričati dječaku i njegovoj porodici kao i mnogim prijateljima širom svijeta, zbog boli koju su njegove riječi mogle uzrokovati. Njegova svetost često se na nevin i zaigran način šali s ljudima koje upoznaje, čak i u javnosti i pred kamerama. Žali zbog incidenta", naveli su u objavi.

Ovaj događaj desio se krajem februara u hramu Dalaj Lame u Dharmashali. Dalaj Lama, živi u egzilu u Indiji od 1959. godine, kada je Tibet aneksirala Kina.