Svijet
0

Dalaj-lama će opet biti podvrgnut medicinskim testovima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dalaj-lama će biti podvrgnut drugim medicinskiim provjerama u nekoliko mjeseci dok se oporavlja od iscrpljenosti, saopćio je u ponedjeljak glasnogovornik tibetanskog duhovnog vođe.

Planirano je da 73-godišnji Dalaj-lama doputuje u indijsku prijestonicu tokom dana iz Dharmsale, planinskog grada u sjevernoj Indiji gdje je uspostavio svoje sjedište nakon što je pobjegao iz Tibeta u 1959. poslije propalog ustanka protiv kineske vladavine.

"Dalaj-lama će danas otputovati u New Delhi na rutinski pregled i vratiti se u Dharmsalu 9. oktobra, izjavio je glasnogovornik Chhime R. Chhoekyapa za Associated Press.

On je odbio reći zašto Dalaj-lama treba ići na drugi pregled samo šest sedmica nakon što je primljen u bolnicu u Mumbaiju i podvrgnut testiranjima jer je osjetio nelagodu u predjelu abdomena. On je proveo četiri dana u bolnici Lilavati u Mumbaiju.

Zvanični Dalaj-lamin glasnogovornik Tenzin Takhla izjavio je u septembru da se duhovni vođa dobro osjeća ali i kako su mu ljekari savjetovali da se odmara što više.

Dalaj-lama obično provede nekoliko mjeseci u godini putujući po svijetu, učeći ljude budizmu i govoreći o tibetanskoj borbi za veće slobode u Kini.

Nakon izbijanja nasilja na Tibetu, u martu, Kina je pojačala kampanju demoniziranja Dalaj-lame, kriveći ga za nemire za koje vlada u Pekingu tvrdi da su dio kampanje odvajanja himalajske regije od ostatka Kine.

Dalaj-lama je negirao te navode, tvrdeći da samo traži veću autonomiju za Tibet kako bi zaštitio njegovu jedinstvenu budističku kulturu.