Svijet
0

Dalaj lama bi volio prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara

Sarajevo-x.com
Tibetanski duhovni vođa Dalaj lama izjavio je kako podržava Ljetne olimpijske igre u Kini, ali takođe insistira na tome da niko ne može protestantima koji zahtjevaju slobodu Tibeta reći da ušute.

"Mi nismo protiv Kine. Od samog početka podržavali smo Olimpijske igre," rekao je reporterima dok je bio u posjeti Seattleu. "Žao mi je što me vlada 'demonizira'. Ja sam čovjek, nisam demon."

Protesti podrške Tibetu održavaju se u mnogim gradovima svijeta, a pobuna je dostigla vrhunac u toku ovog mjeseca. Nošenje olimpijske baklje takođe je praćeno masovnim demonstracijama, zadnji put u San Franciscu.

Dalaj lama kaže da demonstranti imaju pravo na svoje mišljenje, ali poziva na nenasilje.

"To kako će oni izraziti svoja osjećanja je do njih," rekao je. "Niko nema pravo da im naredi da ušute. Jedan od problema u Tibetu je što nema slobode govora."

Kineske vlasti ograničile su pristup Tibetu i zapadnoj Kini.

"Autonomija u Kini je samo riječ jer nije u stvarnosti primjenjena. Ova kriza je izraz duboke tuge Tibetanaca," izjavio je Dalaj lama.

Japanska vlada nije davala mnogo izjava u vezi sa nasiljem u Tibetu i zbog popustljivosti Pekingu, oficijelno se ne slaže s Dalaj lamom.

Grupa budističkij sveštenika protestvovala je na zapadu Kine tražeći da se tibetanski vođa u egzilu vrati. Dalaj lama je izjavio i to da je voljan da prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igrara ukoliko se situacija poboljša.

"Lično bih volio uživati u ovoj velikoj ceremoniji," priznao je.

Dalaj lama živi u egzilu u Indiji od 1959, prenosi AP.