Svijet
0

Daily Telegraph: Treći svjetski rat

FENA
Daily Telegraph u utorak donosi još jedan odlomak iz knjige generala Mikea Jacksona, koji je poslije sukoba na Kosovu imenovan za prvog komandanta KFOR-a, u kojem Jackson opisuje kako se posvađao s američkim generalom Wesleyjem Clarkom, oko rješavanja krize izazvane neočekivanim ulaskom ruskih snaga na aerodrom u Prištini.

Wesley Clark je, smatra general Jackson, bio opsjednut idejom da će Rusi ući u srpske enklave na sjeveru Kosova i na taj način de fakto podijeliti pokrajinu.

Zbog toga je tražio da pistu prištinskog aerodrom blokiraju helikopteri KFOR-a, što bi, smatrao je general Jackson, bila nepotrebna provokacija budući da je procena njegovog tima bila da Rusi u tom trenutku na terenu nisu raspolagali potrebnim vojnim kapacitetima, niti su imali političku volju da se upuste u sukob s međunarodnom zajednicom.

Zbog toga je Jackson, kako navodi u svojoj knjizi, odbio da izvrši naređenje Wesleyja Clarka, navodeći da nema namjeru da započinje treći svetski rat.

Dvojica generala na kraju su se složili da se aerodrom okruži oklopnim vozilima, bez blokade piste, ali njihov odnos je bio nepopravljivo narušen, piše Daily Telegraph.