Svijet
0

Daily Telegraph: Slabosti Rusije

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Ruski nuklearni bombarderi ponovo su neprekidno u zraku a predsjednik Vladimir Putin ne propušta nijednu priliku da na svjetskoj sceni pokaže moć Rusije, piše u četvrtak Daily Telegraph.

Galama koju diže, međutim, prikriva jednu važnu činjenicu, primjećuje list. Rusija ne samo da ne predstavlja novu silu poput Kine ili Indije već, dugoročno gledano, slabi.

U ovom trenutku visoke cijene nafte jačaju rusku privredu, ali demografija je ta koja određuje svaku dimenziju nacionalne moći.

Putin ne može izbjeći činjenicu da broj Rusa do te mjere opada da bi stanovništvo zemlje 2050. moglo pasti ispod sto miliona, umjesto sadašnja 142 miliona.

U 21. stoljeću moć će dijeliti 300 miliona Amerikanaca, 460 miliona stanovnika Evropske unije te Kina i Indija, od kojih svaka ima više od milijardu stanovnika. U takvoj konkurenciji Rusija djeluje prilično beznačajno, piše list.

Povrh toga, ruska privreda zavisi od prirodnih bogatstava i globalnih cijena energije, a to znači da Vladimir Putin gotovo da nema kontrolu nad ekonomskom sudbinom Rusije, konstatira Daily Telegraph.