Svijet
0

Daily Telegraph: Rusija se naoružava

FENA
Dnevnik Daily Telegraph prenosi u ponedjeljak upozorenje glavne britanske opozicijske Konzervativne stranke da Moskva planira uložiti golema sredstva od prodaje nafte u svoj novi program naoružavanja.

Stranački glasnogovornik za pitanja odbrane iznio je podatak da ruska vlada namjerava u idućih devet godina za naoružavanje izdvojiti 183 milijarde dolara, odnosno milijardu i 700 miliona dolara mjesečno.

Isti list u uredničkom komentaru primjećuje da je Zapad, koji je zavisan od ruske nafte, veoma uzdržano reagirao na te planove.

Režim Vladimira Putina, smatra list, svakog dana postaje sve odbojniji, nekooperativniji i sve antidemokratskiji član međunarodne zajednice. A budući kako je jedno od osnovnih načela vanjske politike da će zao režim biti još gori ako mu se popušta, Zapad bi trebalo da se pobrine da se Rusija, koja je, bar u teoriji, demokratska zemlja, tako i ponaša.

S druge strane, uvodničar Financial Timesa tvrdi da je predsjednik Vladimir Putin u pravu kada kritizira američki unilateralizam, ali da griješi u taktici. Već se pokazalo da je unipolarni svijet, nastao nakon raspada Sovjetskog saveza, nestabilan. Takav svijet već polako nestaje.

No, ističe list, ista ta kritika može se primijeniti i na samu Rusiju, odnosno njen strogo kontroliran i ograničen demokratski sistem u kojem stranke imaju samo prividan uticaj na politiku, dok svu vlast u rukama ustvari drži Kremlj.