Svijet
0

Daily Telegraph: "Prvi američki crni predsjednik?"

FENA
Svi britanski dnevnici u subotu opširno pišu o neočekivanom uspjehu senatora Baracka Obame na predizborima u Iowi, a "Daily Telegraph" je fotografiju senatora Ilinoisa propratio riječima "Prvi američki crni predsjednik?"

Ovaj list konstatira da je 46-godišnji Obama dobio novu dozu samopouzdanja i da ako ponovi isti uspjeh u Nju Hampširu, ima realne izglede za ulazak u Bijelu kuću.

Ponižena Hillary Clinton zarekla se međutim da neće štedjeti Obamu u borbi za svoj politički opstanak, te da će razotkriti, kako kaže, njegovu nekompetentnost za položaj predsjednika SAD-a.

I The Times ističe da Hillary, "gurnuta ustranu u valu mladih idealista", zna da će morati brzo pregrupirati snage, što za nju, poznatu po jakoj volji i odlučnosti, ne bi trebalo da predstavlja problem.

List smatra da je svakako prerano otpisati je i prenosi riječi jednog stratega iz kampa demokratskog kandidata Johna Edvardsa da će ona namrtvo "isprašiti Baracka Obamu".

"Hillary u napadu", piše i Financial Times prenoseći njen izazov: "Ulog je ogroman, događaji se smjenjuju velikom brzinom, hajde sada da vidimo ko je od čega napravljen."

Hillary Clinton planira više angažirati svog muža u nastavku kampanje, kao i direktne napade na neiskustvo Baracka Obame, ne bi li spriječila da njegov sadašnji uspon dobije nezaustavljiv zamah, piše Financial Times.

"Inspirativan i neprovjeren", sumira ovaj dnevnik Baracka Obamu, konstatirajući u svome uredničkom komentaru da rezultati u Ajovi pokazuju kako Amerika zaista želi promjenu; na kandidatima je sada da formuliraju u kakvoj zemlji Amerikanci žele živjeti; Hillary Clinton mora požuriti u svojoj ponudi.

The Guardian koristi Obamin vlastiti lični opis na svojoj naslovnoj stranici: "Mršav dečko s čudnim imenom mijenja izgled američke politike."

Sve do četvrtka uvečer izgledi da senator svežeg lica, čije je srednje ime Hussein, uđe u Bijelu kuću bili su veoma mali, piše ovaj list, dodajući da je trećina njegovih pristalica ispod 30 godina starosti, a da je privukao i značajan broj nezavisnih birača.