Svijet
0

Daily Telegraph: Prijeti li Kipru definitivna podjela?

FENA
Kipar - satelitski snimak
Kipar - satelitski snimak
Ne bude li kiparski spor uskoro riješen, taj bi otok mogao definitivno ostati podijeljen, prenosi u utorak Daily Telegraph ocjenu predsjednika sjevernog turskog dijela Kipra.

Mehmed Ali Talat, lider samoproglašene Turske republike sjeverni Kipar, upozorio je u razgovoru za londonski list da bi političari skloni postizanju sporazuma mogli izgubiti vlast na sjevernom dijelu Kipra, dok bi se njihovi tvrdolinijaški nasljednici mogli pobrinuti da otok zauvijek ostane raskomadan.

Sagovornik Daily Telegrapha navodi i da su podjele u tamošnjoj turskoj zajednici sve dublje i kako ankete pokazuju da raste broj onih koji su skloniji uspostavljanju stalne podjele otoka i uspostavi dviju država.

A to znači, kazao je Mehmed Ali Talat, da se odustaje od ranije spremnosti na prihvatanje plana Ujedinjenih nacija o ujedinjenju otoka i formiranju labave federacije.

Rešenje bi moglo predstavljati ukidanje međunarodne blokade sjevernog Kipra jer bi se time ojačali sporazumu naklonjeni turski političari, što bi istovremeno kiparskim Grcima poslužilo kao novi poticaj za pregovore, kazao je ali Talat za Daily Telegraph.