Svijet
0

Daily Telegraph: "Pozitivne posljedice" potresa u Sečuanu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nedavni potres u Sečuanu imao je i jednu "pozitivnu posljedicu" - ako se o nečemu takvome uopće može govoriti - a to je ublažavanje slike o režimu u Pekingu kao represivnome i ksenofobičnom, ocjenjuje u petak Daily Telegraph u redakcijskom komentaru.

List navodi da je Kina nakon katastrofalnog potresa omogućila nesmetan pristup stranim novinarima i međunarodni humanitarnim radnicima i čak dozvolila slijetanje japanskih vojnih aviona s humanitarnom pomoći.

Ako se na to doda i nedavna obnova kontakata s vlastima Tajvana, moglo bi se zaključiti da je u Pekingu u posljednje vrijeme došlo do velikih promjena.

Ali ne treba zaboraviti, naglašava list, da usprkos "kozmetičkim korekcijama" na površini, dugoročni politički ciljevi kineskih vlasti ostaju isti: povratak Tajvana pod kinesko okrilje i gušenje otpora na Tibetu.

Dnevnik Financial Times, međutim, ne dijeli ovakav stav.

List ocjenjuje da je za kineskog premijera i komunističke vlasti potres bio odlična prilika da pokažu svoju drugu, humaniju stranu, i obnove odnose sa azijskim susjedima, prije svega s Japanom, na način koji bi prije samo nekoliko sedmica bio potpuno nezamisliv.

Za svjetsku silu koja stremi tome da bude na ravnoj nozi sa zapadnim zemljama, a Kina sebe sada tako doživljava, potres u Sečuanu je, kako to samo prirodne katastrofe znaju učiniti, ubrzao pojedine procese, piše ovaj list.

Najvažniji među njima su, ocjenjuje se, preporod kineskog građanskog društva i preispitivanje uloge Komunističke partije u njemu. Kineska tragedija, koliko god velika, sa sobom će na kraju možda ipak donijeti i nečega dobrog, zaključuje Financial Times.